diff --git a/content/ovocny-dort-s-kremem-a-zelatinou/img.jpg b/content/ovocny-dort-s-kremem-a-zelatinou/img.jpg new file mode 100644 index 0000000..c476bfd Binary files /dev/null and b/content/ovocny-dort-s-kremem-a-zelatinou/img.jpg differ diff --git a/content/ovocny-dort-s-kremem-a-zelatinou/index.md b/content/ovocny-dort-s-kremem-a-zelatinou/index.md new file mode 100644 index 0000000..1289be1 --- /dev/null +++ b/content/ovocny-dort-s-kremem-a-zelatinou/index.md @@ -0,0 +1,77 @@ ++++ +title = "Ovocný dort s krémem a želatinou" +date = 2023-00-00 +author = "Terezka" + +[taxonomies] +kategorie = ["dezerty"] +tagy = ["bezlepkové", "low carb", "pečené", "vegetarian"] + + +[extra] +portions = "10" +time = "příprava 45 min + pečení 40 min + chlazení a tuhnutí 60" +source = "korpus z DiaStyl.cz" ++++ + +Ovoce || +Mražené ovoce (viz Tipy) | cca 200 až 300 g + +Korpus || +-|- +Vejce | 3 ks +Březový cukr | 2 lžíce (dle chuti) +Mandlová mouka | 150 g + na vysypání +Prášek do pečiva bez fosfátů | 1 lžička +Jedlá soda | 2 lžička +Citronová kůra, sušená bio | 1 špetka +Sůl | 1 špetka +Máslo, rozpuštěné | 40 g + na vymazání +Vanilkový extrakt | pár kapek +Mléko | 1-3 lžíce + +Krém || +-|- +Smetana ke šlehání | 250 g +Škrob | 1 lžička +Čerstvý sýr | 120 g +Březový cukr | 1-2 lžíce +Citronová kůra, sušená bio | 1 špetka +Vanilkový extrakt | pár kapek + +Želatina || +-|- +Agar | 5 g +Odkapaná šťáva z ovoce | +Březový cukr | dle chuti + +### Ovoce +1. Mražené ovoce vyndáme včas z mrazáku (ideálně večer předtím), nasypeme ho do cedníku a posadíme nad misku. Díky tomu se odkapaná šťáva zachytí, což se nám hodí na želatinu. + +### Korpus +1. Troubu si předehřejeme na 180°C. Dortovou formu o průměru cca 21 cm si vymažeme máslem a vysypeme mandlovou moukou (nebo můžeme dne i stěny vyložit pečícím papírem a postříkat trochou kokosového oleje). +1. V robotu spolu vyšleháme vejce a březový cukr do pěny. Tento krok je základ úspěchu, můžeme tedy nechat špehat déle. +1. Mezitím si v míse smícháme suché suroviny: mandlovou mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, citronovou kůru a sůl. +1. Když je vyšlehaná pěna, nalijeme rozpuštěné (ne horké) máslo, vanilkový extrakt a ještě chvíli vyšleháme. +1. Přisypeme suché suroviny a necháme pořádně promíchat. +1. POkud by se těsto zdálo přiliš tuhé, můžeme přidat trochu mléka. +1. Těsto vlijeme do formy a rovnoměrně rozprosřeme. +1. Pečeme 30-40 minut. Po vyndání z troby necháme vychladnout + +### Krém +1. Vychlazenou smetanu ke šlehání vyšleháme do šlehačky společně se škrobem (použijeme ve chvíli, kdy se bojíme, že krém bude příliš tekutý). +1. Přidáme čerstvý sýr, březový cukr dle chuti, citronovou kůru a vanilkový extrakt. +1. Vše zašleháme do krému a dáme stranou. +1. Rovnoměrně rozprostřeme na vychladlý korpus a poklademe (pokrájeným) rozmraženým ovocem. + +### Želatina +1. V této části je to jednoduché - postupujeme dle návodu. Já použila Agar od Amylonu a návod jsem si jen zkrátila na polovinu množství: +1. Agar (5g) promícháme v 500 ml vody (tady nalijeme všechnu okapanou šťávu z ovoce a doplníme vodou) a dle potřeby dosladíme. +1. Vaříme 3 minuty, poté necháme mírně vychladnout (měli bychom být schopni do agaru ponořit prst a nespálit se. +1. Opatrně (třeba přes lžíci) naléváme na hotový dort. +1. Celý dort necháme v lednici pořádně zatuhnout. Před krájením objedeme stěny tenkým nožem, aby šel dobře od formy. Podávat můžeme ozdobené ovocem. + + +### Tipy + +- Ovoce používám mražené, jelikož jsem využila i ovocnou šťávu, která mi po rozmrazení zbyla. Stejně by šlo použít i kompotované, jelikož zbyde nějaká šťáva. Čerstvé ovoce je samozřejmě také skvělé, ale nezbyde nic po odkapání, takže pak lze použít buď trochu džusu nebo vodu, nebo můžeme trochu ovoce rozmixovat a naředit ho s vodou a mít tak ovocnou šťávu. diff --git a/content/spenatovy-krem/img.jpg b/content/spenatovy-krem/img.jpg index 7e9da92..5e6fa61 100644 Binary files a/content/spenatovy-krem/img.jpg and b/content/spenatovy-krem/img.jpg differ