diff --git a/content/korenene-zeleninove-byriani/index.md b/content/korenene-zeleninove-byriani/index.md new file mode 100644 index 0000000..d30f127 --- /dev/null +++ b/content/korenene-zeleninove-byriani/index.md @@ -0,0 +1,60 @@ ++++ +title = "Kořeněné zeleninové byriani" +date = 2020-07-05 +author = "Terezka" + +[taxonomies] +kategorie = ["zelenina"] +tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "levné", "snadné", "vegetarian", "z jednoho hrnce"] + +[extra] +portions = "4-6" +time = "45" ++++ + +Ingredience || +-|- +Cibule | 1 ks +Česnek | 3 stroužky +Řapíkatý celer | 2 stonky +Brambory | 2 ks +Rajče | 1 ks +Mrkev | 1 ks +Červená paprika | 1 ks +Květák | 1/4 hlávky +Zázvor čerstvý | 2 cm +Olej/máslo | 2 lžíce +Zeleninový vývar | 900 ml +Dlouhozrnná rýže | 400 g +Zakysaná smetana | 1 kelímek + +Ingredience || +-|- +Kajenský pepř | 1/4 lžičky +Pepř mletý černý | 1/2 lžičky +Garam Masala | 2 lžičky +Drcený koriandr | 1 lžička +Mletá kurkuma | 1/2 lžičky +Mletý kardamom | 1/4 lžičky +Mletý hřebíček | 1/4 lžičky + +1. Cibuli oloupeme a nakrájíme na klínky. +1. Stroužky česneku oloupeme a nakrájíme na drobé kostičky. +1. Řapíkatý celer nakrájíme na tenká kolečka. +1. Brambory omyjeme a nakrájíme na kostky. Stejně tak i rajče, mrkev a červenou papriku. +1. Květák rozebereme na drobné růžičky. +1. Zázvor nastrouháme naemno. +1. V malé misce si smícháme všechno koření. +1. Ve velkém hrnci rozehřejeme tuk a osmahneme na něm cibuli. +1. Po chvíli přidáme česnek, zázvor, koření a všechnu zeleninu. +1. OChvíli opékáme, poté přilijeme vývar a trochu osolíme. +1. Přisypeme rýži, přivedeme k varu a ztlumíme plamen. +1. Za občasného míchání vaříme 15-20 minut. Rýže i zelenina musí být měkká. +1. Můžeme podávat se zakysanou smetanou pro zjemnění pálivosti, pokud by někdo potřeboval. + + +### Tipy + +- +- +-