diff --git a/content/vajecnak-podle-zufanka/img.jpg b/content/vajecnak-podle-zufanka/img.jpg new file mode 100644 index 0000000..24fca29 Binary files /dev/null and b/content/vajecnak-podle-zufanka/img.jpg differ diff --git a/content/vajecnak-podle-zufanka/index.md b/content/vajecnak-podle-zufanka/index.md new file mode 100644 index 0000000..6da55b9 --- /dev/null +++ b/content/vajecnak-podle-zufanka/index.md @@ -0,0 +1,33 @@ ++++ +title = "Vaječňák podle Žufánka" +date = 2023-06-22 +author = "pdostal" + +[taxonomies] +kategorie = ["nápoje"] +tagy = ["alkohol"] + + +[extra] +portions = "1 lahev" +time = "30" +source = "https://www.facebook.com/zufanek/posts/pfbid034o7uw1trRsf7GdvDWmG4EswkbG5Vcp5DrbZVvo52qnt6nBmVZky5fv4T7ESQiLPzl" ++++ + +Ingredience || +-|- +vaječné žloutky | 4 +moučkový cukr | 70 g +smetana ke šlehání | 220 ml +Bulleit Frontier Bourbon | 220 ml +rum Casa Eminente | 30 ml +kvalitní brandy | 30 ml +vanilkový lusk | 1 + +1. V míse vidličkou rozmícháme žloutky s cukrem tak, aby vznikla řidčí kašička. +1. Do té přidáme vnitřek vanilkového lusku a opět promícháme vidličkou. +1. Přilijeme smetanu a dále mícháme metlou, dokud nedosáhneme krémové konzistence. +1. Do směsi postupně přilíváme alkohol a vmícháváme jej metlou do krémové směsi. +1. Výsledek lijeme pouze do sterilizovaných, skleněných, uzavíratelných lahví. +1. Pozor! Žufánkův domácí vaječňák je potřeba nechat 3 týdny odpočívat v lednici, rozhodně ne méně. +1. Po vyjmutí z chladu necháme likér při pokojové teplotě povolit a poté servírujeme. diff --git a/content/vajecny-liker/img.jpg b/content/vajecny-liker/img.jpg new file mode 100644 index 0000000..fbf6bf5 Binary files /dev/null and b/content/vajecny-liker/img.jpg differ diff --git a/content/vajecny-liker/index.md b/content/vajecny-liker/index.md new file mode 100644 index 0000000..14d9aa9 --- /dev/null +++ b/content/vajecny-liker/index.md @@ -0,0 +1,33 @@ ++++ +title = "Vaječný likér" +date = 2023-06-22 +author = "pdostal" + +[taxonomies] +kategorie = ["nápoje"] +tagy = ["alkohol"] + + +[extra] +portions = "1 lahev" +time = "30" +source = "https://recepty.cuketka.cz/vajecny-liker-konak-eggnog/" ++++ + +Ingredience || +-|- +vaječné žloutky | 4 +moučkový cukr | 70 g +smetana ke šlehání | 220 ml +Bulleit Frontier Bourbon | 220 ml +rum Casa Eminente | 30 ml +kvalitní brandy | 30 ml +vanilkový lusk | 1 + +1. V míse vidličkou rozmícháme žloutky s cukrem tak, aby vznikla řidčí kašička. +1. Do té přidáme vnitřek vanilkového lusku a opět promícháme vidličkou. +1. Přilijeme smetanu a dále mícháme metlou, dokud nedosáhneme krémové konzistence. +1. Do směsi postupně přilíváme alkohol a vmícháváme jej metlou do krémové směsi. +1. Výsledek lijeme pouze do sterilizovaných, skleněných, uzavíratelných lahví. +1. Pozor! Žufánkův domácí vaječňák je potřeba nechat 3 týdny odpočívat v lednici, rozhodně ne méně. +1. Po vyjmutí z chladu necháme likér při pokojové teplotě povolit a poté servírujeme.