diff --git a/content/rizoto-s-bazalkovym-pestem/index.md b/content/rizoto-s-bazalkovym-pestem/index.md new file mode 100644 index 0000000..bd5780f --- /dev/null +++ b/content/rizoto-s-bazalkovym-pestem/index.md @@ -0,0 +1,47 @@ ++++ +title = "Rizoto s bazalkovým pestem" +date = 2020-01-20 +author = "Terezka" + +[taxonomies] +kategorie = ["hlavní chod"] +tagy = ["bezlepkové", "snadné", "vegetarian"] + +[extra] +portions = "4" +time = "30" +source = "iGurmet" ++++ + +Ingredience || +-|- +Olivový olej | 4 lžíce +Cibule | 1 ks +Česnek | 2 stroužky +Arborio rýže | 1 hrnek +Bílé suché víno | 1/2 hrnku +Vývar | 750 ml +Máslo | 1 lžíce +Nastrouhaný parmezán | 100 g +Bazalkové pesto | 2 lžíce + +Salátek || +-|- +Sušená rajčata | 6 ks +Rukola | 2 hrsti +Sůl | +Pepř | +Olivový olej | + +1. V hluboké pánvi rozehřejeme olej. Přisypeme cibuli a po chvíli česnek. Necháme zesklovatět. +1. Vsypeme nepropláchnutou rýži a mícháme. Rýže za chvíli "zprůhlední". +1. V tuto chvíli vlijeme najednou bílé víno, zamícháme a necháme vsáknout do rýže. +1. Poté po sběračkách přiléváme vývar a stále mícháme. Další sběračku vlijeme vždy pokaždé, když už je předchozí várka vsáknutá. Takto postupujeme až do vypotřebování vývaru. Bude to trvat 15-20 minut. +1. Pokud je rýže měkká a vývar vsáknutý, odstavíme z plotny. Vmícháme máslo, parmezán a pesto. Necháme chvilku odpočinout. +1. Mezitím si vytvoříme rychlý salátek. Sušená rajčata nakrájíme na malé kousky. +1. Do misky vložíme rukolu, rajčátka, osolíme, opepříme a zalijeme trochou olivového oleje. +1. Servírujeme rizoto společně se salátkem. + +### Tipy + +- Rýži nepromýváme, abychom zabránili uvolňování škrobu a rýže se tím hezky slepila. \ No newline at end of file