diff --git a/content/cioppino/img.jpg b/content/cioppino/img.jpg new file mode 100644 index 0000000..f981995 Binary files /dev/null and b/content/cioppino/img.jpg differ diff --git a/content/cioppino/index.md b/content/cioppino/index.md new file mode 100644 index 0000000..b5087c7 --- /dev/null +++ b/content/cioppino/index.md @@ -0,0 +1,40 @@ ++++ +title = "Cioppino" +date = 2025-11-19 +author = "Emil" + +[taxonomies] +kategorie = ["polevky"] + +[extra] +portions = "4" +time = "45" ++++ + +Ingredience || +-|- +Krevetový/rybí vývar | ~1L +Česnek | 4-5 stružků +Fenykl (nebo celer) | 75g +Bílá cibule | ~125g +Chilli vločky | +Bílé víno | 200g +Rajčatové pyré | ~800g +Slávky | 500g +Krevety | 500g +Treska | 500g +Chobotničky | 250g +Plocholistá petržel | + +1. Cibuli, česnek a fenykl nakrájíme na jemné kostičky. +2. Vše osolíme a opečeme na olivovém oleji na mírném plameni. +3. Přidáme chilli vločky. +4. Po opečení podlijeme vínem a necháme vyvařit alkohol. +5. Přidáme vývar a rajčatové pyré. Povaříme a redukujeme asi 15 minut. +6. Připravéme tresku, kterou pokrájíme na věštší kosty a osolíme předem. +7. Očistíme slávky a krevety. +8. Zredukovanou polévku dosolíme dle chuti. Můžeme přidat špetku cukru pro vybalancování kyselosti rajčat. +9. Snížíme plamen a přidáme všechny mořské plody včetně tresky. +10. Přivedeme k jemnému varu, přiklopíme a dusíme asi 10 až 15 minut. Slávky se otevřou, pokud jsou hotové. +11. Při servírování zasypeme černým pepřem, nasekanou petrželí a zalijeme olivovým olejem. +12. Podáváme s kváskovým chlebem opečeným na olivovém oleji.