From 8e60e62568d0b41ae65b7718ba2e84aabce669b2 Mon Sep 17 00:00:00 2001 From: =?UTF-8?q?Terezka=20Tich=C3=A1?= <2t@cocaine.ninja> Date: Wed, 1 Apr 2020 22:08:29 +0200 Subject: [PATCH] =?UTF-8?q?T=C4=9Bsto=20na=20quiche?= MIME-Version: 1.0 Content-Type: text/plain; charset=UTF-8 Content-Transfer-Encoding: 8bit --- content/testo-na-quiche/index.md | 36 ++++++++++++++++++++++++++++++++ 1 file changed, 36 insertions(+) create mode 100644 content/testo-na-quiche/index.md diff --git a/content/testo-na-quiche/index.md b/content/testo-na-quiche/index.md new file mode 100644 index 0000000..7457b01 --- /dev/null +++ b/content/testo-na-quiche/index.md @@ -0,0 +1,36 @@ ++++ +title = "Křehké těsto na quiche" +date = 2020-03-31 +author = "Terezka" + +[taxonomies] +kategorie = ["zelenina"] +tagy = ["bezlaktózové", "pečené", "snadné", "vegetarian"] + +[extra] +portions = "2" +time = "90" ++++ + +Ingredience || +-|- +Máslo | 120 g +Hladká mouka | 150 g +Ledová voda | 2-4 lžíce + +1. Studené máslo pokrájíme na kostičky a v míse smícháme s moukou. +1. Zhruba v polovině přidáme vodu dle potřeby. +1. Rukama vypracujeme hladké těsto. Bude podobné třeba linéckému těstu. +1. Vytvarujeme z těsta kouli, zabalíme ji do potravinové fólie a alespoň hodinu necháme uležet v lednici. +1. Teď je většinou ideální čas na to si připravit suroviny na náplň. +1. Z lednice vyndáme těsto a rozdělíme na dvě poloviny. Dále pracujeme jen s jednou polovinou, takže druhou mužeme dát zatím zpět do lednice. +1. Troubu si předehřejeme na 190°C. Připravíme si dortovou či koláčovou formu. +1. Na pomoučněném vále si těsto rozválíme na tloušťku zhruba 2 cm. Velikost by měla odpovídat Vaší formě. +1. Rozváleným těstem vyložíme dortovou formu, vidličkou v několika místech propíchneme, přikryjeme pečícím papírem, zatížíme luštěninou a dáme péct na 8 minut. +1. Korpus vyndáme z trouby, necháme vychladnout, odstraníme luštěniny a plníme připravenou náplní. + +### Tipy + +- Toto množství mi většinou vyjde na dvě porce. Pokud však chcete silnější korpus, využijte celé těsto a nepulte ho. Pečte cca 10 minut. +- Druhou polovinu těsta můžete vytvarovat do disku, zabalit do potravinové fólie, poté do hliníkové fólie, označit ńálepkou "těsto na quiche" a vložit do mrazáku. vydrží tam docela dlouho. Poté stačí jen vyndat, nechat v lednici přes noc povolit a dále s ním pracovat jako s čerstvým. +- Pokud nemáte zrovna po ruce luštěninu, já to dělám tak, že těsto přikryji pečícím papírem a zatížím formou na pečení (mám ve tvaru srdce). Funguje to dobře.