diff --git a/content/snidane-z-kraje/img.jpg b/content/snidane-z-kraje/img.jpg new file mode 100644 index 0000000..ac7fac7 Binary files /dev/null and b/content/snidane-z-kraje/img.jpg differ diff --git a/content/snidane-z-kraje/index.md b/content/snidane-z-kraje/index.md new file mode 100644 index 0000000..61fdeea --- /dev/null +++ b/content/snidane-z-kraje/index.md @@ -0,0 +1,44 @@ ++++ +title = "Snídaně z Kraje" +date = 2025-04-28 +author = "Emil" + +[taxonomies] +kategorie = ["maso"] +tagy = ["snídaně"] + +[extra] +portions = "2" +time = "45" ++++ + +Snídaně přímo z Kraje, za kterou by se nestyděl ani sám Bilbo. +Během přípravy je téměř nutností pustit si soundtrack z Pána prstenů -- z vaření stane radostný zážitek. :) + +Nejlépe se vše připravuje v pořádné litinové pánvi s pokličkou. + +Ingredience || +-|- +Brambory | 3-4 kusy +Slanina | 6-10 plátků +Lesní houby | +Čedar | +Cibule | 1 ks +Jarní cibulka | +Mletá paprika | 1/2 lžičky +Uzená paprika | 1/2 lžičky +Mletý kmín | 1/2 lžičky +Sušená cibule | 1/2 lžičky +Sušený česněk | 1/2 lžičky +Pepř | 1/2 lžičky +Sůl | 1/2 lžičky + +1. Brambory nakrájíme na menší kostičky a předvaříme. Nemají být úplně uvařené -- na povrchu měkké, ale uvnitř stále pevné. +2. Na mírném plameni vyškvaříme slaninu a poté ji odložíme stranou. +3. Na tuku ze slaniny -- pokud je ho dost -- opečeme předvařené brambory dozlatova. Může to trvat 10 až 15 minut. Dávejte pozor, aby příliš nezměkly. +4. Pár minut před koncem smažení přisypeme směs koření a vše krátce promícháme. Poté brambory opět odložíme stranou. +5. Zvýšíme plamen a nakrájenou cibuli krátce osmahneme, dokud nezačne měknout. +6. Přidáme očištěné a nakrájené houby, lehce přisolíme a opékáme, dokud nezhnědnou. +7. Stáhneme plamen na minimum, přisypeme slaninu i brambory a vše opatrně promícháme. +8. Posypeme jarní cibulkou a pořádnou náloží nastrouhaného čedaru, poté necháme pod pokličkou sýr rozpustit. +9. Podáváme s volským okem a černým čajem s mlékem. :)