diff --git a/content/rohliky/img.jpg b/content/rohliky/img.jpg new file mode 100644 index 0000000..1adb8be Binary files /dev/null and b/content/rohliky/img.jpg differ diff --git a/content/rohliky/index.md b/content/rohliky/index.md new file mode 100644 index 0000000..5a8037a --- /dev/null +++ b/content/rohliky/index.md @@ -0,0 +1,43 @@ ++++ +title = "Rohlíky" +date = 2020-04-29 +author = "Terezka" + +[taxonomies] +kategorie = ["přílohy"] +tagy = ["levné", "pečené", "pečivo", "snadné"] + +[extra] +portions = "16" +time = "120" +source = "Kuchařa pro dceru - Domácí rohlíky" ++++ + +Ingredience || +-|- +Hladká mouka | 500 g +Droždí čerstvé | 21 g +Vlažné mléko | 300 ml +Cukr | 1/2 lžičky +Sůl | 5 g +Olej | 60 g +Mák, sůl,.. | na posyp + +1. Všechny ingredience si nejprve odměříme. +1. Do menší misky nadrobíme droždí a smícháme s cukrem. Zalijeme 1/3 mléka a přidáme lžíci z odměřené mouky. Necháme 10 minut vzejít. +1. V míse si zatím smícháme mouku se solí, přilijeme olej a zbytek mléka. +1. Poté přilijeme kvásek a vypracujeme hladké těsto. Na začátku bude lepivé, ale poté se poddá a bude krásně měkké. Je potřeba ho zpracovávat alespoň 5-10 minut. Pokud by hodně lepilo, tak přidáme ještě trošku mouky. +1. Mísu vymažeme olejem a vložíme do ní bochánek z těsta. Přikryjeme a necháme při pokojové teplotě kynout 45 minut. +1. Dva pečící plechy vyložíme pečícím papírem. +1. Poté vyklopíme na lehce pomoučněný vál a vytvoříme rohlíky následujícím způsobem: Bochánek rozdělíme na čtyři díly. Jeden díl vezmeme a vyválíme z něj silnější placku. Tu rozřízneme na čtyři trojúhelníky. Jeden si vezmeme a položíme kulatou stranou k sobě. Růžky na stranách vezmeme, lehce roztáhneme od sebe a založíme oba téměř ke středu. Chytneme kulatou stranu a sbalíme rohlík směrem od sebe. Rohlík položíme na plech a stejný postup zopakujeme s dalšími kousky. Rozestup mezi jednotlivými rohlíky nechme 3-5 cm. +1. Rohlíky pomažeme vodou, posypeme solí, mákem, lněnými semínky atd nebo necháme bez posypky. +1. Přikryjeme uterkou a ještě dvacet minut necháme odpočinout. +1. Troubu si rozehřejeme na 170°C. +1. Oba plechy vložíme do trouby. Pečeme 10 minut. Mezitím si připravíme slanou vodu (1 lžíce soli + 100 ml vody). +1. Plechy vyndáme, rohlíky pomažeme slanou vodou a plechy opět vrátíme do trouby - otočené a prohozené. Pečeme 5-7 minut (do zezlátnutí). +1. Rohlíky vyndáme a necháme aaspoň deset minut vychladnout. + + +### Tipy + +- Kromě rohlíků se z těsta dají tvořit i třeba bagetky, šnečci, ježečci a mnoho dalších tvarů. Velmi jednoduché jsou třeba uzlíčky - celý bochánek rozdělíme na čtyři díly, každý z nich opět na čtyři díly. Z jednoho z dílů vytvoříme delšího hadíka a na něm uděláme uzel (příliš neutahujeme), konce založíme. Dále postupujeme dle receptu. \ No newline at end of file