diff --git a/content/bryndzova-pomazanka-s-tvarohem/index.md b/content/bryndzova-pomazanka-s-tvarohem/index.md new file mode 100644 index 0000000..a54a4b0 --- /dev/null +++ b/content/bryndzova-pomazanka-s-tvarohem/index.md @@ -0,0 +1,30 @@ ++++ +title = "Bryndzová pomazánka s tvarohem" +date = 2022-10-30 +author = "Terezka" + +[taxonomies] +kategorie = ["pomazánky"] +tagy = ["bezlepkové", "levné", "low carb", "rychlé", "snadné", "vegetarian"] + + +[extra] +portions = "4-5" +time = "5" +source = "kniha Jíme zdravě ze spíže" ++++ + +Ingredience || +-|- +Bryndza | 125 g +Tvaroh, odtučněný | 250 g +Paprika sladká, mletá | 1 lžička +Petržel nebo pažitka | + +1. Do misky vložíme bryndzu, tvaroh a sladkou papriku. Mícháme, dokud nebudou suroviny propojeny v hladkou strukturu. +1. Petrželku můžeme najemno nakrájenou vmíchat přímo do pomazánky nebo listy ozdobit pečivo s namazanou pomazánkou. + + +### Tipy + +- Na bryndze nešetřete a vezměte nějakou kvalitní, ideálně přímo od farmáře. Je to na chuti opravdu znát. \ No newline at end of file diff --git a/content/dynova-polevka-s-kokosovym-mlekem/index.md b/content/dynova-polevka-s-kokosovym-mlekem/index.md new file mode 100644 index 0000000..201b91c --- /dev/null +++ b/content/dynova-polevka-s-kokosovym-mlekem/index.md @@ -0,0 +1,37 @@ ++++ +title = "Dýňová polévka s kokosovým mlékem" +date = 2022-10-30 +author = "Terezka" + +[taxonomies] +kategorie = ["polévky"] +tagy = ["bezlaktózové", "bezlepkové", "low carb", "rychlé", "snadné", "vegetarian", "z jednoho hrnce"] + + +[extra] +portions = "4" +time = "30" +source = "kniha Jíme zdravě do 30 minut" ++++ + + +Ingredience || +-|- +Dýně Hokkaido | 350 g +Cibule | 200 g +Kokosový olej | 1 lžíce +Zázvor, mletý | 2 lžička +Vývar, zeleninový | 500 g +Kokosové mléko | 400 ml +Citron, menší | 1 ks +Sůl | +Pepř | +Petržel, chilli vločky, zakysaná smetana | na ozdobu + +1. Dýni pokrájíme na kostky, cibuli najemno. +1. V hrnci si rozehřejeme kokosový olej a restujeme na něm cibulku asi 2-3 minuty. +1. Přisypeme dýnia mletý zázvor a ještě chvíli restujeme. +1. Zalijeme vývarem a kokosovým mlékem. Trochu osolíme, opepříme, přiklopíme pokličkou a vaříme asi 12 minut, dokud nebude dýně měkká. +1. Citron omyjeme a ostrouháme z něj žlutou kůru. Dále vymačkáme všechnu šťávu. +1. Kůru i šťávu přidáme do polévky a tyčovým mixérem ji rozmixujeme do hladka. +1. Před podáváním můžeme polévku ozdobit chilli vločkami, petrželkou anebo zakysanou smetanou. \ No newline at end of file diff --git a/content/dynove-tagliatelle/index.md b/content/dynove-tagliatelle/index.md new file mode 100644 index 0000000..c064d89 --- /dev/null +++ b/content/dynove-tagliatelle/index.md @@ -0,0 +1,38 @@ ++++ +title = "Tagliatelle s dýňovou omáčkou" +date = 2022-10-30 +author = "Terezka" + +[taxonomies] +kategorie = ["těstoviny a rýže"] +tagy = ["omáčka", "snadné", ""] + + +[extra] +portions = "4" +time = "40" +source = "recepty Košík.cz" ++++ + +Ingredience || +-|- +Dýně Hokkaido | 500 g +Olivový olej | 4 lžíce +Sůl | +Pancetta | 100 g +Šalvěj | 6 snítek +Tagliatelle, čerstvé | 250 g +Vývar | 100 ml +Smetana ke šlehání | 200 ml +Citronová šťáva | 2 lžíce +Pepř | + +1. Troubu si předehřejeme na 200°C. Připravíme si zapékací mísu. +1. V hrnci si přivedeme k varu vodu na těstoviny. +1. Dýni oloupeme a pokrájíme na menší kostky. Vsypeme do zapékací mísy, polijeme 2 lžícemi oleje, trochu posolíme a pečeme 20 minut. +1. Na větší pánvi rozehřejeme zbylé 2 lžíce oleje, přisypeme pancettu a lístky šalvěje. Na mísrném až slabém plameni opékáme. Pancetta by měla být pěkně křupavá. +1. Pánev odstavíme z plotny a vyndáme lístky šalvěje stranou někam na talířek. +1. Voda na těstoviny by už mohla vřít, tak osolíme a vložíme čestvé tagliatelle. Vaříme po dobu uvedenou na návodu. Poté scedíme. +1. Mezitím se dopeče dýně, tak ji vložíme do mixéru, přilijeme vývar, smetanu, citronovou šťávu a vše rozmixujeme na pyré. +1. Pánev s pancettou vrátíme na plotnu, vlijeme dýňovou omáčku, přidáme scezené těstoviny a pokrm ještě chvíli zahřejeme. Dle potřeby osolíme nebo opepříme. +1. Podáváme ozdobené opečnými lístky šalvěje. \ No newline at end of file diff --git a/content/nivova-pomazanka/index.md b/content/nivova-pomazanka/index.md new file mode 100644 index 0000000..f80026f --- /dev/null +++ b/content/nivova-pomazanka/index.md @@ -0,0 +1,29 @@ ++++ +title = "Nivová pomazánka" +date = 2022-10-30 +author = "Terezka" + +[taxonomies] +kategorie = ["pomazánky"] +tagy = ["bezlepkové", "levné", "low carb", "rychlé", "snadné", "vegetarian"] + + +[extra] +portions = "4" +time = "10" ++++ + +Ingredience || +-|- +Niva | 1 balení (100 g) +Jarní cibulka | 1 stonek +Pomazánkové máslo | 1 kelímek +Jogurt, bílý | do 100 g +Česnek | 1 stroužek +Pepř, čerstvě mletý | + +1. Nivu rozdrobíme nebo nahrubo nastrouháme do misky. +1. Jarní cibulku nakrájíme najemno a přidáme k nivě. +1. Do misky k sýru vyklopíme pomazánkové máslo a trochu jogurtu. Vymícháváme do hladké struktury. Pokud bude směs příliš tuhá, přidáme ještě jogurt (s ním podle chuti a podle toho, jak hustou pomazánku chceme). +1. Do pomazánky prolisujeme česnek, trochu opepříme a pořádně zamícháme. +1. Podáváme s čerstvým pečivem. \ No newline at end of file