diff --git a/content/domaci-housky/img.jpg b/content/domaci-housky/img.jpg new file mode 100755 index 0000000..eafbe2f Binary files /dev/null and b/content/domaci-housky/img.jpg differ diff --git a/content/domaci-housky/index.md b/content/domaci-housky/index.md new file mode 100644 index 0000000..a87eae5 --- /dev/null +++ b/content/domaci-housky/index.md @@ -0,0 +1,37 @@ ++++ +title = "Domácí housky" +date = 2019-12-29 +author = "Terezka" + +[taxonomies] +kategorie = ["slané pečivo"] +tagy = ["pečené", "levné", "snadné", "vegetarian"] + + +[extra] +portions = "10-12" +time = "90" +source = "Babička Saša" ++++ + +Ingredience || +-|- +Droždí | 60 g +Vlažné mléko | 500 ml +Cukr krystal | 1 větší špetka +Hladká mouka | 1 kg +Olej | 8 lžic +Sůl | 1 větší špetka +Vejce | 1 ks +Posyp | kmín/sůl/bylinky... + +1. Do větší mísy nalijeme mléko, rozdrobíme droždí a přidáme cukr. zamícháme vařečkou a necháme nekolik minut odstát. Vzejdé nám kvásek. +1. Poté přidáme prosátou mouku, sůl a olej. Vše pořádně zamícháme a necháme v teple kynout asi 1 hodinu. +1. Mísu vezmeme a těsto vyklopíme na pomoučněnou pracovní plochu. Těsto prohněteme rukama a rozdělíme na 10-12 stejných bochánků. +1. Každý bochánek rozdělíme na tři kousky, ze kterých rukama vyválíme delší "hadíky". +1. Tři "hadíky" na jednom konci spojíme a pleteme cop. Po dokončení copu spojíme tři ocásky k sobě. +1. Takto vytvoříme housky ze všech bochánků. +1. Hotové housky přikryjeme uterkou a necháme dokynout ještě 10-20 minut. Mezitím si předehřejeme troubu na 180°C. +1. Housky vyskládáme na plech(y), potřeme rozšlehaným vajíčkem a můžeme posypat třeba kmínem/lněnými semínky/hrubou solí/bylinkami atd. +1. Pečeme asi 20 minut. Musí být hezky nazlátlé na povrchu. +1. Po vytažení z trouby necháme chvíli vychladnout. \ No newline at end of file