diff --git a/content/vajecnak-podle-zufanka/index.md b/content/vajecnak-podle-zufanka/index.md index c2653c2..223921b 100644 --- a/content/vajecnak-podle-zufanka/index.md +++ b/content/vajecnak-podle-zufanka/index.md @@ -26,9 +26,9 @@ kvalitní brandy | 30 ml vanilkový lusk | 1 1. V míse vidličkou rozmícháme žloutky s cukrem tak, aby vznikla řidčí kašička. -1. Do té přidáme vnitřek vanilkového lusku a opět promícháme vidličkou. -1. Přilijeme smetanu a dále mícháme metlou, dokud nedosáhneme krémové konzistence. -1. Do směsi postupně přilíváme alkohol a vmícháváme jej metlou do krémové směsi. -1. Výsledek lijeme pouze do sterilizovaných, skleněných, uzavíratelných lahví. -1. Pozor! Žufánkův domácí vaječňák je potřeba nechat 3 týdny odpočívat v lednici, rozhodně ne méně. -1. Po vyjmutí z chladu necháme likér při pokojové teplotě povolit a poté servírujeme. +2. Do té přidáme vnitřek vanilkového lusku a opět promícháme vidličkou. +3. Přilijeme smetanu a dále mícháme metlou, dokud nedosáhneme krémové konzistence. +4. Do směsi postupně přilíváme alkohol a vmícháváme jej metlou do krémové směsi. +5. Výsledek lijeme pouze do sterilizovaných, skleněných, uzavíratelných lahví. +6. Pozor! Žufánkův domácí vaječňák je potřeba nechat 3 týdny odpočívat v lednici, rozhodně ne méně. +7. Po vyjmutí z chladu necháme likér při pokojové teplotě povolit a poté servírujeme. diff --git a/content/vajecny-liker/index.md b/content/vajecny-liker/index.md index 1a25a79..2037f4e 100644 --- a/content/vajecny-liker/index.md +++ b/content/vajecny-liker/index.md @@ -15,20 +15,32 @@ source = "Cuketka.cz" source_url = "https://recepty.cuketka.cz/vajecny-liker-konak-eggnog/" +++ +Postup je docela jednoduchý, ale jen je potřeba si dát pozor ve finální fázi, kdy se likér tepelně upravuje. Je potřeba postupovat pomalu a na mírném plameni. + +Pokud budete zbrklí, nebo přestřelíte koncovou teplotu, tak se žloutky srazí a krém se zdrcne. Já vám ale věřím, že to zvládnete. Jsem navíc přesvědčený, že to tady za tu námahu opravdu stojí! + +Žloutkový krém houstne v teplotním rozmezí od 70 do 85 °C. Čím vyšší teplota, tím je krém hustší. Do likéru vám bude stačit se trefit někam mezi 75 až 80 °C. + +Pokud nemáte teploměr, vůbec se tím nestresujte a orientujte se jen podle hustoty krému. V momentě, kdy krém ulpívá na lžíci a při fouknutí na ni dělá pěkné vlnky, máte hotovo. + Ingredience || -|- -vaječné žloutky | 4 -moučkový cukr | 70 g -smetana ke šlehání | 220 ml -Bulleit Frontier Bourbon | 220 ml -rum Casa Eminente | 30 ml -kvalitní brandy | 30 ml -vanilkový lusk | 1 +vaječné žloutky | 6 +tuzemák (nebo něco jiného dobrého | 250 ml +kondenzované mléko (9 % tuku, neslazené) | 100 ml +smetana (30 % tuku) | 250 ml +moučkový cukr | 200g +vanilkový cukr | 10g + +Můžete použít i vanilkový extrakt nebo vanilkový lusk. Pokud použijete vanilkový lusk, přidejte ho v úvodní fázi, kde se zahřívá smetana s mlékem. Před přidáním do žloutků pak sceďte přes jemné sítko. + +1. Do kastrolu se silným dnem dejte smetanu, kondenzované mléko, 100 g cukru a vanilkový cukr. Rozmíchejte a přiveďte k mírnému varu. Odstavte. +2. Do mísy dejte žloutky a přidejte zbylý cukr. Metličkou nejprve rozmíchejte a poté už s větší energii vyšlehejte, dokud žloutky nezesvětlají a dokud v míse za metlou nezanechávají stuhy. +3. Směs horké smetany vlijte za stálého míchání ke žloutkům a rozmíchejte. Vlijte zpět do rendlíku a postavte na mírným plamen. +4. Za stálého míchání, při kterém vařečkou nebo stěrkou projedete celé dno nádoby, pomalu přiveďte krém ke zhoustnutí při teplotě okolo 75 až 80 °C. Zabere to 5 až 10 minut, podle typu nádoby a teploty ploténky. +5. Ihned jak bude krém hustý, stáhněte z plamene a dále míchejte. Můžete si i připravit nádobu s ledovou vodou, do které hrnec s krémem ihned ponoříte. Do krému přidejte rum a promíchejte. Pokud máte v likéru nějaké malé hrudky, přeceďte ho skrz jemné sítko. Naplňte do nádob a uskladněte v lednici. + +Pokud se bojíte, můžete finální krok udělat ve vodní lázni. Připravíte si větší hrnce s trochou vody na dně, do něj vsadíte rendlík nebo mísu a v něm mícháte krém do zhoustnutí. Druhá možnost je pojistit se proti zdrcnutí přidáním 2 lžiček škrobu ke žloutkům s cukrem. + +Co dělat, když je likér po vychlazení příliš hustý? Může se to stát, pokud krém uděláte na vyšší teplotu. Řešení je jednoduché -- likér stačí naředit rumem navíc, dokud nebude zase pěkně tekutý. -1. V míse vidličkou rozmícháme žloutky s cukrem tak, aby vznikla řidčí kašička. -1. Do té přidáme vnitřek vanilkového lusku a opět promícháme vidličkou. -1. Přilijeme smetanu a dále mícháme metlou, dokud nedosáhneme krémové konzistence. -1. Do směsi postupně přilíváme alkohol a vmícháváme jej metlou do krémové směsi. -1. Výsledek lijeme pouze do sterilizovaných, skleněných, uzavíratelných lahví. -1. Pozor! Žufánkův domácí vaječňák je potřeba nechat 3 týdny odpočívat v lednici, rozhodně ne méně. -1. Po vyjmutí z chladu necháme likér při pokojové teplotě povolit a poté servírujeme.