diff --git a/content/hraskovy-krem-s-mungem/index.md b/content/hraskovy-krem-s-mungem/index.md new file mode 100644 index 0000000..32566da --- /dev/null +++ b/content/hraskovy-krem-s-mungem/index.md @@ -0,0 +1,44 @@ ++++ +title = "Hráškový krém s mungem" +date = 2020-04.30 +author = "Terezka" + +[taxonomies] +kategorie = ["polévky"] +tagy = ["levné", "rychlé", "snadné", "z jednoho hrnce"] + +[extra] +portions = "6" +time = "20" +source = "iGurmet - Polévka z hrášku a naklíčených mungo fazolí" ++++ + +Ingredience || +-|- +Máslo | 1 lžíce +Cibule | 1 ks +Ovesné vločky | 1 hrst +Mražený hrášek | 450 g +Naklíčené mungo | 150 g +Řapíkatý celer | 150 g +Masox | 1 ks +Mléko/Smetana | 100 ml +Citronová šťáva | několik kapek +Chilli | +Sůl | +Pepř | + +1. Cibuli a celer si nakrájíme na kostky. +1. Hrst mungo klíčků si odebereme stranou na ozdobení. +1. Máslo rozehřejeme v hrnci a zesklovatíme na něm cibuli a vločky. +1. Za chvíli přisypeme celer, 3/4 hrášku, mungo klíčky a masox. Chvilku takto opečeme a promícháváme. Potom přelijeme 800 ml vroucí vody a vaříme asi 10 minut za občasného míchání. +1. Polévku rozmixijeme dohladka. Přilijeme mléko nebo smetanu a zředíme dle potřeby. +1. Vrátíme na plotnu, naspeme zbylý hrášek a povaříme tak dlouho, aby byly hrášky měkké. +1. Dle chuti osolíme a opepříme. +1. Podáváme posypané zbylými mungo klíčky. + +### Tipy + +- Smetana/mléko může být i rostlinného typu. +- Ovesné vločky lze vynechat a vytvořit pokrm bezlepkový. Poté nemusíme přilévat tolik vody, abychom měli polévku hezky krémovou. +-