diff --git a/content/parmezanove-rohlicky/index.md b/content/parmezanove-rohlicky/index.md new file mode 100644 index 0000000..0c4a120 --- /dev/null +++ b/content/parmezanove-rohlicky/index.md @@ -0,0 +1,40 @@ ++++ +title = "Parmezánové rohlíčky" +date = 2020-12-10 +author = "Terezka" + +[taxonomies] +kategorie = ["ostatní"] +tagy = ["pečené", "snadné", "vegetarian", "Vánoce"] + +[extra] +portions = "cca 100 rohlíčků" +time = "100" +source = "Fresh iPrima" ++++ + +Ingredience || +-|- +Studené máslo | 165 g +Mouka | 200 g +Žloutek | 1 ks +Smetana ke šlehání | 3 lžíce +Sůl | špetka +Parmezán (jemně nastrouhaný) | 120 g +Paprika mletá sladká (nebo uzená) | + +1. Z másla, mouky, žloutku, smetany a soli vypracujeme těsto. +1. Těsto zabalíme do potravinářské fólie a vložíme minimálně na hodinu do lednice (může tam zůstat i přes noc). +1. Do těsta zapracujeme parmezán. +1. Připravíme so dva plechy vyložené pečícím papírem. +1. Troubu si předehřejeme na 180°C. +1. Tvoříme rohlíčky a pokládáme je na plech. +1. Plechy vložíme do vyhřáté trouby a pečeme 16 minut. Nesmí tam zůstat déle, jinak zhnědnou a sýr bude nahořklý. +1. V polovině pečení plechy prohodíme. +1. Zatím si připravíme trochu mleté papriky do malé mističky. +1. Plechy vyndáme z trouby a rohlíčky necháme ještě 8 minut odpočinout. +1. Rohlíčky z vrchní strany obalíme v mleté paprice a pokládáme stranou, aby ještě dovychladly. + +### Tipy + +- Pokud tvoříme toto těsto, tak můžeme udělat dvojitou dávku a rovnou vytvořit i Linecké s uherákem. Postupujeme stejně, jen před zapracováním parmezánu těsto rozdělíme na dvě poloviny. Jedno dáme do ledničky, druhé smícháme s parmezánem. \ No newline at end of file