diff --git a/content/zavin-se-slanou-naplni/index.md b/content/zavin-se-slanou-naplni/index.md new file mode 100644 index 0000000..ff0638f --- /dev/null +++ b/content/zavin-se-slanou-naplni/index.md @@ -0,0 +1,45 @@ ++++ +title = "Závin se slanou náplní" +date = 2020-05-03 +author = "Terezka" + +[taxonomies] +kategorie = ["přílohy"] +tagy = ["levné", "pečené", "pečivo", "snadné", "vegetarian"] + +[extra] +portions = "8" +time = "120" +source = "Pinterest" ++++ + +Těsto || +-|- +Vlažné mléko | 300 ml +Cukr | 1 lžička +Čersté droždí | 15 g +Hladká mouka | 200 g +Chlebová pšeničná mouka | 140 g +Olivový olej | 2 lžíce + +Náplň || +-|- +Bazalkové pesto | 2-3 lžíce +Česnekové pesto | 2 lžíce +Mozzarella/Balkánský sýr | 100 g + +1. V 1/3 mléka rozmícháme cukr a droždí a necháme 10 minut nabobtnat. +1. V míse smícháme mouky, sůl a zbylé mléko. Poté přidáme kvásek a zpracujeme hladké těsto. Je možné, že bude potřeba přilít buď trochu mléka anebo trochu mouky. Každá mouka vstřebává jiný poměr tekutiny. +1. Vytvarujeme bochánek, vložíme do mísy a zalijeme olivovým olejem. Obalíme v něm bochánek a mísu přikryjeme. Necháme kynout 60 minut. +1. Mezitím si můžeme smíchat obě pesta a nastrouhaný sýr. Případně dochutíme a zatím uložíme do lednice. +1. Vykynuté těsto si vyklopíme na pomoučněný vál a rozválíme na placku. +1. Tu potřeme pestovou směsí a po delší straně zabalíme do závinu. +1. Závin podélně rozřízneme až téměř do konce. +1. Nohy přes sebe překládáme a vždy upravíme překlad tak, aby byla směs směrem nahoru. +1. Díky překladům vytvoříme jakýsi pletenec. Vložíme ho do zapékací mísy nebo srnčího hřbetu a necháme 15 minut uležet. +1. Troubu si předehřejeme na 180° a vložíme závin. Pečeme 25-30 minut. +1. Před krájením necháme aspoň 20 minut vychladnout. + +### Tipy + +- Náplň můžeme obměňovat dle chuti. \ No newline at end of file