receptty.org/content/vidaloo/index.md

85 lines
2.6 KiB
Markdown
Raw Normal View History

2021-03-14 18:48:46 +01:00
+++
title = "Vindaloo"
date = 2021-03-14
author = "Emil"
[taxonomies]
kategorie = ["maso"]
tagy = ["pikantní"]
[extra]
portions = "4"
time = "90"
+++
Tradiční Vindaloo je pouze chilli pasta a kuře. Často se ale objevuje Vindaloo, kdy je k pastě přidána cibule a rajčatové passato. Pokud chcete tradiční Vindaloo, vynechte je.
Kuře by se ideálně mělo marinovat přes noc v lednici.
### Příprava pasty
Ingredience ||
-|-
Semínka koriandru | 1.5 lžičky
Kmín | 1 lžička
Pepř | 10 kuliček (1 lžička)
Skořice | 5 cm (1 lžička)
Hřebíček | 4 ks (1/2 lžičky)
Kardamom | 2 ks (1/2 lžičky)
Hořčičná semínka | 1/2 lžičky
Sušené chilli papričky | Dle chuti
Česnek | 25 g
Zázvor | 25 g
Kokosový ocet | 3 lžíce
Horká voda | 3 – 4 lžíce
1. Chilli papričky zbavíme semínek.
1. Vložíme je do nádoby, zalijeme octem, horkou vodou a necháme odstát.
1. Všechno koření nasázíme do mlýnku nebo hmožďíře.
1. Z koření vytvoříme práškový mix.
1. Do mixéru dáme mix koření, česnek, zázvor a papričky.
1. Během mixování po lžicích přidáváme vodu z papriček, dokud nevznikne pasta.
### Marinování
Ingredience ||
-|-
Kuře | 1000 g
Připravená chilli pasta |
Kurkuma |
Sůl |
1. Naporcujeme kuře a naložíme ho do připravené pasty.
1. Přidáme sůl a kurkumu dle chuti.
1. Necháme marinovat.
### Hlavní příprava
Ingredience ||
-|-
Bílá cibule | 2 kusy
Rajčatové passato | 200 g
Třtinový cukr | 0.5 – 1 lžíce
Kokosový ocet | 1 lžíce
Olej (nejlépe kokosový) |
1. Předem vyndáme marinované kuře z lednice, ať ho nedáváme na pánev studené.
1. Cibuli nastrouháme nebo nakrájíme na malé kostky.
1. V hluboké pánvi rozehřejeme olej.
1. Cibuli osmahneme dokud nezačne hnědnout.
1. Přidáme ocet a cukr.
1. Přidáme marinované kuře a všechnu pastu.
1. Snížíme plamen na poloviční a maso pomalu smažíme 3 – 5 minut.
1. Přidáme rajčatové passato a opět povaříme dalších několik minut.
1. Pokud se Vindaloo zdá být moc husté, můžeme přidat několik lžic vody.
1. Přikryjeme pokličkou a dusíme dokud maso nezměkne.
1. Jestli je Vindaloo tentokrát moc řídké, sundáme pokličku a necháme chvíli odpařit přebytečnou vodu.
1. Pokud není Vindaloo dost pikantní, můžeme ho dohnat namletým chilli s trochou vody (viz tipy).
### Tipy
- Původně se používá ocet z kokosu (Goan coconut vinegar). Dá se ale použít i vinný nebo jiný druh octa.
- Moje oblíbená kombinace chilli pro dochucení je 5:1 Chipotle a Carolina Reaper.
- Barva a úroveň pikantnosti záleží na použitých papričkách.